![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|||
![]() |
|||
Efficiënte en rendabele varkensproductie is afhankelijk van het inzicht in en het begrijpen van de verschillende deelaspecten ervan, zoals genetica, omgeving en huisvesting, gezondheidsstatus van de varkensstapel, managementmethodes, verzorging en voeding. Deze verschillende factoren interfereren met elkaar en determineren het niveau van productiviteit en rendabiliteit. Zo moeten aminozuren, koolhydraten, vetzuren, vitaminen, mineralen en water evenwichtig ter beschikking gesteld worden om maximaal aan de behoefte van het dier te voldoen. Een grondige kennis van de principes van de varkensvoedingsleer is dus essentieel voor een rendabel varkensbedrijf. Voeders en productiviteitU kan uw productiviteit optimaliseren door het aanbod van voedingsbestandsdelen te wijzigen. Want de behoefte aan een bepaald voedingsmiddel hangt af van de genetisch vastgelegde potentiële productiviteit enerzijds en van de dagelijkse voederopname anderzijds. Volgende factoren bepalen en beïnvloeden de nodige hoeveelheid van een voedingsbestandsdeel (of nutriënt) in het voeder:
Het is ons doel om het risico van een nutriëntentekort omwille van verschillen in genetica, gezondheid of klimaat op de individuele bedrijven, te voorkomen en op een financieel verantwoorde manier een veiligheidsmarge in te bouwen. Voeders en kostprijzenBij de kostprijsberekening van de varkenshouderij stellen wij vast dat de voederkosten maximaal 65% bedragen voor de fokkerij en maximaal 55 % voor de vleesvarkenafdeling.
Belang van een goede samenstellingDe samenstelling van het voeder is van het grootste belang. Het voeder moet aangepast zijn aan het doel: 1. Zeugenvoeding
2. Biggenvoeding
3. Vleesvarkens
Het voedingsbeleid wordt daarenboven mee bepaald door maatschappelijke evoluties en prioriteiten. De consument van nu eist dat wat hij eet of drinkt, veilig is en goed is voor zijn gezondheid. |